Aan het woord...

Joke van de Loo


Woont samen met haar man al meer dan 56 jaar in hun klein maar gezellig huisje in het Schuttersbos en is inmiddels 88 jaar oud.

Al sinds 2010 komt Joke bij Digitolk voor het volgen van diverse cursussen.

In 2005 kreeg zij via haar zwager een computer en een printer cadeau en werd haar interesse voor het "computeren" gewekt.

Onder het motto: "Als kinderen de computer kunnen bedienen kan ik het ook" is ze in de bibliotheek computerboeken gaan lezen die bestemd waren voor kinderen. Deze boeken waren goed leesbaar en duidelijk genoeg geschreven om haar vaardigheden op de computer steeds verder te verbeteren. Omdat de structuur toen niet altijd even duidelijk was voor Joke werden documenten nog vaak via "Opslaan als…" her en der op de computer geparkeerd.

Inmiddels had Joke een nieuwe computer gekregen waarop Windows 7 was geïnstalleerd. Op een open-huis dag in woonzorgcentrum de Jaquar kwam ze in contact met twee vrijwilligers van de stichting Digitolk 't Akkertje. De inschrijving voor een Windows 7 cursus was daarna snel geregeld!

Joke gebruikt de computer dagelijks voor het uitlezen van de e-mails en voor het opzoeken via Google van diverse zaken die haar interesse hebben. Om op computergebied bij te blijven is ze ook gratis lid van SeniorWeb.

Joke is een sociaal en positief ingesteld mens die - ook bij Digitolk - veel vriendinnen heeft gemaakt. Elke week komen ze bij elkaar, de ene keer om wat computerlessen door te nemen of de andere keer om schilderles van Joke te krijgen. Joke heeft vroeger veel geschilderd en aquarelleren is een techniek die ze het fijnst vindt om te doen. In haar huis hangen dan ook diverse mooie kunstwerkjes van bloemstudies.

We laten Joke zelf even aan het woord:

Graag wil ik hier een lans breken voor mijn club: Digitolk. Ik weet dat er veel ouderen zijn die een grote drempel hebben om aan een computercursus te beginnen. Ze zijn bang, dat het allemaal in het Engels gaat en heel moeilijk te volgen is. Uit eigen ervaring weet ik, dat dit helemaal niet zo is.

Ik ben geboren in 1924 en was dus al op leeftijd - boven de 80 jaar - toen ik begon. Ik ben zo blij dat ik toen in het diepe ben gesprongen (zo ervaarde ik dat een beetje) want bij Digitolk voelde ik me meteen thuis.

Iedere week keek ik weer uit naar de gezelligheid en daarnaast leerden we er erg veel. Ieder had zijn eigen plekje met eigen computer waar je meteen aan mocht werken en de begeleiding hierbij was gewoon perfect.

Bij alle lessen kregen we een perfecte uitleg en direct hulp als je dacht; hier kom ik niet uit. Ook kreeg je een uitgebreid lesboek mee naar huis zodat je thuis meteen kon oefenen. De mensen die zelf nog geen computer hadden, konden oefenen op de inloop middagen. Altijd heerste er een gemoedelijk sfeer en ging je blij weer naar huis.Dit is nog steeds zo en nog altijd ga ik met veel plezier naar Digitolk.

Daarom zou ik graag willen dat er meer ouderen waren die investeren in zichzelf door o.a. te gaan computeren. De wereld komt zoveel dichter bij, familie in het buitenland is beter te bereiken en je kunt nog zoveel meer leuke dingen doen met een computer.

Je moet weten wat je aan het doen bent op een computer, vandaar mijn lessen bij Digitolk. De computer is voor mij niet meer weg te denken in mijn leven. Met de uitvindingen van deze tijd moet je mee kunnen gaan en de computer is er daar een van. Zo blijf je bij de tijd en kun je een beetje met je kleinkinderen (de jeugd) meepraten!

Joke van de Loo